Tevékenységeink

Az Effebi Kft. cipőfelsőrészt készít bérmunkában. Már hosszú idő óta ismeretlen az emberek előtt a hagyományos cipőkészítés. Elég kevesen vannak tisztában azzal, hogy mennyi kis darabot kell kiszabni, majd összevarrni, hogy elkészüljön egy pár cipő. Az utóbbi időben megváltozott a lábbeli szerepe is. A lábbeli viselet kialakulása elsősorban azzal magyarázható, hogy az ember a testét, így a láb felületét is védeni kellett az időjárás viszontagságaitól és a talaj egyenlőtlenségeitől, másodsorban pedig a járást, munkavégzést segítette elő. Míg régebben kifejezetten fogyasztási cikként tartottuk számon a cipőt, jelenleg részben divatcikké vált, illetve egyes lábbeli típusoktól nem a tartósságot, hanem a divatosságot követeljük meg.

A lábbeli készítés legfontosabb nyersanyaga kialakulásától kezdve - egyes kivételektől eltekintve- az állatokról lenyúzott bőr. A cipőkészítés folyamata ma is pontosan ugyanabból a két szakaszból áll, mint száz, vagy kétszáz évvel ezelőtt. Az egyik a cipőfelsőrész készítés a másik pedig az összeszerelés, ahol a felsőrészre rákerül a cipőtalp. Az első pillanattól kezdve egészen a cipő átadásáig nem hibázhat a szem és nem tévedhet a kéz. Nem nehezebb vagy könnyebb, mint bármely más szakma, viszont sok kézügyességet, térlátást, pontosságot és gyakorlatot igényel.

Mivel a cég bérmunkába gyárt felsőrészt, ezért az alapanyagot és a szabászkéseket már készen kapjuk. Szabászaink minden bőrdarab minőségét ellenőrzik. Megállapítják a nyúlás irányt és a megfelelő szabászkéssel, a megrendelő által kért mennyiségben kiszabják a felsőrész elemeit. Ismerik a cipőgyártás egész folyamatát és az egyes bőrök tulajdonságait, hiszen az ő felelősségük, hogy az első osztályú, drága alapanyagból körültekintő munkával pontosan kiszabják az egyes darabokat. A felsőbőrön kívül a szabászaton kiszabják a cipőhöz szükséges közbélést, bőrbélést és a talpakat. Az így elkészített tételek a tüzödei előkészítőbe kerülnek.

Az előkészítő üzem egyik legfontosabb művelete a vékonyítás, szakszóval élezés. A vékonyítás előkészíti az alkatrészek könnyebb megmunkálását, az alkatrészek összeállító, összeerősítő műveleteit. Főként a természetes bőranyagokat vékonyítjuk. Az élezés célja: egyenletes anyagvastagság elérése; könnyebb, finomabb megmunkálhatóság; szélkiképzések előkészítése; egymásra lapolt alkatrészek sima átmenete; esztétikusabb, jobb minőségű termék készítése. Az élezés után az alkatrészeket közbéleljük. A közbélés, vékony, gyenge anyagú felsőrészekben felületi kierősítőként alkalmazott alkatrész. Célja: a felső rész stabilitásának növelése, illetve az anyag nyúlásának csökkentése.

Termo plasztikus textilanyagot használunk, melyet 140 -160 fokon vasalópréssel sütünk az alkatrészekre. A vasalás után jelölősablon segítségével bejelöljük az illesztési pontokat, illetve a varrások, díszvarrások helyét. Az előkészítőben a felsőrész bélésébe márkázzuk a cipő méretét, valamint a vásárlói információkat tartalmazó piktogramokat. Ezután összevarrjuk a cipő bélését. Az így előkészített tételek kerülnek a futószalagra további megmunkálás céljából. Modelltől függően különféle folyamatokon megy át a tétel, kézi és gépi munkálatok során végül elkészül a felsőrész. Minden apró részletre kiterjedő meózás után kerülnek dobozba a felsőrészek, melyet a megrendelő a telephelyére szállít, ahol a felsőrészre rákerül a talp. Az utolsó minőségi ellenőrzés után bedobozolják a cipőket, összeállítják a megrendelő által kért szortimentet, majd elszállítják a kis-, és nagykereskedőkhöz.